SHIFTmetoden
Vår metod
Vår metod grundar sig på det coachande förhållningssättet och ICFs kärnkompetenser inom professionell coaching.
Det pedagogiska upplägget utgår från Tallriksmodellen för hjärnan – en modell för att bibehålla god hjärnhälsa och ARL-metoden – Agera, Reflektera och Lära en lärfilosofi som utgår från att ”Vi lär mer av det vi gör än av det vi hör”.
Genom att öva, uppleva och reflektera får du syn på ditt lärande och direkt skapa en handling för att implementera det nya i din vardag.
Med oss på SHIFT får du själv vara aktiv, se och lyfta dina egna kunskaper och erfarenheter och få möjlighet att se hur du kan använda dem på nya sätt.
Med din detaljkunskap om er verksamhet i kombination med vår coaching- och ledarkompetens bygger vi nytt lärande. Tillsammans skapar vi utveckling på riktigt – genuint, enkelt och handlingskraftigt.
Coaching bygger på samskapande och vårt mål är att du som kund får med dig det som är viktigast just nu och framåt.
Tallriksmodellen för hjärnan
The Healthy Mind Platter är en tallriksmodell för hjärnan, framtagen av David Rock och Dr. Dan Siegel.
På ett enkelt sätt beskriver den alla ingredienser som hjärnan behöver för att må bra och orka.
Sovtid
Sömn är avgörande för ditt välbefinnande och behövs för att hjärnan och kroppen ska reparera och återhämta sig. Hjärnan integrerar det du har upplevt under dagen med dina tidigare erfarenheter och framtida förväntningar. Sömnen hjälper även hjärnan att stärka immunförsvaret och bearbeta känslor.
Rörelsetid
Motion ökar det allmänna välbefinnandet och pulshöjande aktiviteter är gynnsamt för hjärta och kärl. Det stimulerar nybildningar av kopplingar mellan hjärncellerna och stärker bland annat arbetsminne och planeringsförmåga.
Fokustid
När du koncentrerar dig på en sak utan distraktioner utsöndrar hjärnan serotonin och dopamin som stärker kopplingarna mellan de arbetande hjärncellerna. Genom att ge din hjärna fokustid håller du ditt sinne alert och skarpt. Multitasking däremot fungerar dränerande då hjärnan inte kan processa flera saker samtidigt.
Stubbe-tid
Hjärnan behöver få släppas fri då och då utan något krav eller förväntan på resultat.
Att bara göra ingenting och låta tankarna sväva fritt sittande på en stubbe i skogen. När hjärnan reflekterar på ett icke-resultatinriktat sätt kommer den åt annan information som du behöver för att lösa komplexa problem och ta beslut.
Lektid
Som barn är lek något naturligt som fyller stor del av dagen. Som vuxen behöver hjärnan också lek vilket har positiva kognitiva effekter. Du blir t ex mer innovativ och när du leker med andra tränas även relationsbyggande vilket främjar samarbete.
Social tid
Vid sociala sammanhang där du känner dig uppskattad och trygg minskar tillförseln av stresshormonet kortisol. Oxytocin ökar vilket bidrar till välbefinnandet. Du blir lugnare, stressen och ångesten minskar och immunförsvaret stärks.
Inåt tid
Att vända fokus inåt mot sig själv är också viktigt för att må bra. En medveten form av vila där vi tränar fokus på att uppmärksamma det som är. Vid meditation minskar aktiviteten i det sympatiska nervsystemet, hjärtfrekvensen går ner och muskelspänningar minskar. Det stärker vår uppmärksamhetsförmåga och vi observerar utan att döma. Det bidrar även till bättre självreglering av våra känslor.
