Insikter med Ingrid

Psykologiskt kapital – uttag och insättningar

14 Mar, 2024

Bild på en glad bubbla som hålls i en kupad hand.

För en tid sedan, när jag höll en föreläsning för ledarna angående psykologiskt kapital, så var det en i publiken som reflekterade:
“ Ibland, under vissa perioder, blir det gigantiska uttag av det psykologiska kapitalet”
och visst har hon rätt. Precis som med det kapital vi förhoppningsvis har på banken så blir det ibland väldigt stora uttag. Exempelvis när tvättmaskinen går sönder, taket börjar läcka, hunden blir sjuk, du har glömt att betala försäkringen och bilen går sönder, allt på samma gång. 

När kan det då hända att vi behöver nagga på det psykologiska kapitalet i form av Hopp, Egenförmåga, Resiliens, Optimism? Jo till exempel; en anhörig blir sjuk, en nära vän har det tufft, du själv blir sjuk, något på jobbet du är orolig för, en tuff ekonomisk situation, du blir av med jobbet… Ju fler saker som du själv inte kan påverka – desto högre uttag av det psykologiska kapitalet, till sist kanske du inte ser vad du kan och inte kan påverka.

Tack för påminnelsen! Senaste tiden har jag själv haft stora uttag av det psykologiska kapitalet. Vad kan du göra då för att snabbt fylla på det psykologiska kapitalet som du faktiskt behöver som bäst just nu?  Jag väljer att anlita en coach.

Jag vet att hon kommer att hjälpa mig att se vad jag kan påverka och inte. Det kommer att stärka mitt hopp och min egenförmåga när jag väl gör de saker som vi kommit överens om. Det kommer också att ge tillbaka min optimism som jag har med mig i modersmjölken från min fantastiska mamma. 

Det jag också gör är att prata med mina vänner, min man och mina barn. Då nyttjar jag mitt sociala kapital.  

Jag håller fast vid och njuter av min träning, mina kallbad, min sång som alla ger mig energi.  Jag påminner mig om allt jag är tacksam för. Och allt detta tillsammans stärker min motståndskraft – Resiliens.  

Det här är mitt sätt. Du har dina svar. Om du inte vet hur du ska hitta dem, ta gärna kontakt med oss för en egen coach.

Mer om psykologiskt kapital kan du läsa här.

Chefer och självinsikt

Chefer och självinsikt

Läste att forskning visar att chefer med självinsikt är mer framgångsrika än de som inte har det. Som coach är det ljuv musik. Tänker att oavsett om du är chef eller ej så är självinsikten viktig....

Nyfikenhet – Ett medskick till jul

Nyfikenhet – Ett medskick till jul

Tänk om vi alla skulle vara mer nyfikna på varandra. Vad skulle hända då? Inom coachingen använder vi oss av nyfikenheten för att lyssna aktivt, ställa kraftfulla frågor och väcka medvetenhet....

Tillitens Tankegångar: Frågor och Tänk Om

Tillitens Tankegångar: Frågor och Tänk Om

Funderat mycket på ordet tillit - till lit - litar till. Något ömsesidigt. För att jag litar på dig är det inte säkert att du litar på mig och tvärtom. Även om det förstås underlättar. Inser att vi...