Tips från coachen

Lev och led som du lär

29 Apr, 2024

Ibland träffar jag grupper eller enskilda personer som har negativa synpunkter på sin chef. Ofta handlar det om att chefen inte lever som den lär. När jag träffar de som uppskattar sin chef så är det ofta precis tvärtom “Hen är så genuin – tar sig alltid tid att lyssna och vågar vara sårbar”.

Jag träffar också chefer som inser att de inte lever som de lär och att de på grund av yttre som inre press inte får till det.

Sen kan jag ju som vanligt inte låta bli att relatera till mig själv. För mig är det otroligt viktigt att leva som jag lär och ändå, precis som alla andra, så halkar jag av banan. Till exempel när det gäller återhämtning eller att skicka mejl under helgen.

På en SHIFT-lunch nyligen så berättade Stefan Söderfjäll, fil dr i psykologi och Vlora Rahmadani, VD på Sigma, om hur de ser på att leda som de lär. Utifrån deras, deltagarna på lunchen, mina klienters och mina egna erfarenheter kommer här tipsen:

  • Ta ut en värderad riktning. Det vill säga vad som är viktigt i ditt ledarskap, självledarskap.
  • Skapa medvetenhet både hos dig själv och andra om vad som är viktigt på riktigt.
  • Hitta ditt sätt att reflektera regelbundet.
  • Gör tillsammans tydliga policys och spelregler kring arbetstider, mejltider. Och kom ihåg att uppdatera nya medarbetare på dem.
  • Peppa varandra när ni gör det ni sagt att ni ska göra.
  • Prata med varandra. Vad händer i mig när min chef alltid jobbar över?
  • Var sårbar – berätta när det skaver. Som Stefan sa: “Oj nu hycklade jag”
  • Säg förlåt!
  • Var snäll mot dig själv.

Och sist men inte minst kom ihåg att vi alla är människor. Det är OK att visa det också oavsett position.

Från hjärtat/ Ingrid

Känslan av att inte räcka till…

Känslan av att inte räcka till…

“Jag räcker inte längre till. Känner mig alltid otillräcklig och hinner inte med det jag ska göra. Orkar snart inte längre.” Känner du igen dig?Då är du inte ensam. De flesta av oss har perioder då...

Delegera – När, hur och varför?

Delegera – När, hur och varför?

Många av de chefer jag coachar tycker det är svårt att delegera så därför kommer här är några tips från coachen:Börja med att fråga dig varför du ska delegera en viss uppgift. Exempelvis:  Behöver...

Att inspirera sina medarbetare

Att inspirera sina medarbetare

En fråga som jag ofta får från chefer är:“ Jag vill inspirera och motivera mina medarbetare men känner att jag inte når fram. Hur ska jag göra? “Eftersom jag är coach så ger jag en fråga...