Insikter med Ingrid

Prestation – fult, fint eller mittemellan?

27 Oct, 2023

15 små tecknade bilder i en rektangel.

Prestation kan ge värde, prestation kan ge ångest, prestation kan ge handlingsförlamning, prestation kan ge kraft.

Idrottspersoner har som jobb eller största fritidsintresse att prestera. Hur gör dom för att sköta sitt jobb på bästa sätt? De tränar hårt och mycket, de sköter sin sömn och sin kost och mellan träningarna ser det till att slappa och göra något annat som de gillar och ger avkoppling. När det börjar närma sig tävling så toppar de formen genom korta snabba träningspass med mycket aktiv vila inlagda mellan intervallerna. Olika individer som presterar på hög nivå vet exakt vad just de behöver för att toppa formen. Många jobbar med affirmationer och mental träning för att vara bäst när det gäller. Efter utförd idrottsprestation så firas det och utvärderas. Vad var det som gjorde att jag presterade så bra denna gång och vad kan jag skruva på så att det blir ännu bättre nästa gång? Och efter det en period av återhämtning och därefter hårdträning igen.

De som håller på med lagsport eller för den delen spelar i en symfoniorkester, sätter gemensamma mål.  De tränar både individuellt och tillsammans och var och en vet vad de ska göra för att nå målen. Och sedan firandet tillsammans både med lagkamrater och supporters. Det är givet.

Vad kan vi lära av detta? Hur toppar vi formen på jobbet?

Själv känner jag att jag behöver fortsätta att sätta SMARTA mål. Jag behöver fundera på hur mitt träningsupplägg ska se ut på jobbet, just för att jag ska kunna prestera som bäst då det gäller som mest. Och beroende på vilken typ av prestation. Vad behöver jag tänka på då? Och redan innan fundera på hur jag ska fira! Och förstås vilken återhämtning jag behöver efter utförd prestation.

Vi behöver förstås också ha gemensamma mål i organisationen. Mål som vi gemensamt brinner för.

Inom idrotten precis som inom arbetslivet kan du bli övertränad. Du får inte ut din fulla kapacitet för att du varken tagit din, sömn, kost, ditt firande eller återhämtning på allvar. Då gäller det att ta omtag. Ta hjälp av en ledare och för att se hur vi ska förändra upplägget.

Jag vet att det finns arbetsplatser där en jobbar på liknande sätt som inom idrotten. Jag vet också att alla inom idrotten inte jobbar så här.

Så hur vill du göra på din arbetsplats? Hur vill du prestera? Vad behöver du sluta med, börja med och fortsätta med?

Tillitens Tankegångar: Frågor och Tänk Om

Tillitens Tankegångar: Frågor och Tänk Om

Funderat mycket på ordet tillit - till lit - litar till. Något ömsesidigt. För att jag litar på dig är det inte säkert att du litar på mig och tvärtom. Även om det förstås underlättar. Inser att vi...

Från vision och strategier till verklighet

Från vision och strategier till verklighet

I förändring och utveckling behöver vi visionera. Vi behöver skapa en vision utifrån vår dröm som är så där kittlande som alla som berörs kan skriva under på. Vi behöver lägga tid på grunden, syna...

Vem är jag villig att vara?

Vem är jag villig att vara?

För många år sedan  gick jag ett coachutbildningsprogram hos Maria Nemeth. Där lärde vi oss bland annat “The coaching arena”. Min insikt idag handlar om hur otroligt användbar den är - dag ut och...