Utvecklingssamtal och prestation-hör de ihop?

Har du suttit på ett medarbetarsamtal och frågat dig varför gör vi det här? Vad leder det till egentligen? Varför går vi inte ut härifrån peppade och handlingskraftiga? Varför får vi inte fantastiska resultat i vår organsisation?

Har du suttit på ett utvecklingssamtal med dina barn och funderat i liknande banor?

Du är inte ensam.

Psykologen Mary-Clare Race på sajten Management Issues går lite längre och säger att idén att en skulle kunna styra sin verksamhet med att en gång om året ha medarbetarsamtal, är lika knasig som att ett äktenskap skulle funka om bara paret firar sin bröllopsdag varje år, skriver ledarskapsexperten. Rankning, utvärderingar, prestationsbaserad lön – det kvittar vilket system företaget har, om inte ledarna vet hur de ska få medarbetarna att prestera, skriver hon.

Mary-Clare Race säger att nyckeln är att skapa en högpresterande arbetsplatskultur där människor använder sina styrkor och utmanar sig själva. Vi på SHIFT vill lägga till att detta i sin tur leder till prestationslust och arbetsglädje och därmed en positiv spiral.

För att skapa denna kultur krävs enligt Mary-Clare Race sex förutsättningar: Mening, Utmaningar, Uppmärksamhet, Utveckling, Erkännande, Valmöjligheter.

SHIFTs utbildningar ger verktyg för att skapa dessa förutsättningar och bygga en positiv miljö som gör att vi får prestationslust i stället för att skapa stress. Vi ger verktyg för att tydliggöra, mål och syfte (mening). Vi ger verktyg för att skapa handling (utmana). Vi ger verktyg för att ge och ta emot bekräftelse (erkännande och uppmärksamhet) Vi ger verktyg för att du som individ själv utvecklas men också för att stötta andra att se valmöjligheter och utvecklingsmöjligheter. (utveckling och valmöjligheter).

Har du lust att vara med och skapa en positiv, kreativ och högpresterande kultur på din arbetsplats?

Anmäl dig till nästa SHIFT 1 kurs! Vårens kurs är fullbokad så vill du vara säker på en plats till hösten, anmäl dig redan nu! Om du vill du ha en egen kurs på din arbetsplats, kontakta oss!

Anmäl dig till Eventet här: SHIFT 1- med start september

2 responses on “Utvecklingssamtal och prestation-hör de ihop?

 1. Staffan Berggren

  Om man tror att medarbetarsamtalet handlar om att exklusivt ”styra
  medarbetarna” är man ju helt fel ute, menar jag. Ms handlar ju om att
  arbetstagaren samtalar med sin chef i ett så jämlikt möte som möjligt
  baserat på ömsesidig respekt och förtroende. Medarbetaren ska ha lika
  stor möjlighet att påverka innehållet i samtalet och kunna föra fram
  åsikter och tankar som denne inte upplever sig ha möjlighet att göra i
  andra sammanhang.

  De punkter som tas upp i artikeln har så klart
  relevans för att arbetet ska upplevas viktigt och stimulerande, och för
  att resultatet ska bli gott – det har dock inget att göra med betydelsen
  av medarbetarsamtalet.

  1. Ingrid Lindöw-Berntson Post author

   Håller helt med dig Staffan! Ett medarbetarbetarsamtal handlar om att lyssna och som du säger skapa förtroende så att det kan ske ett lärande både för medarbetaren och chefen. Att lyfta individens styrkor och hur hen kan använda sig av dem och förstås supporta personen att sätta mål som är viktiga både för individen och företaget. Jag tror tyvärr att på många ställen har medarbetarsamtalen blivit ett nödvändigt ont och inte det betydelsefulla samtal som du beskriver. Och det bästa är ju förstås om den miljön och förtroendet finns alltid och inte bara när det är medarbetarsamtal./ Ingrid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *