Personligt ledarskap och styrka

RulleNär vi jobbar med ledarskap omfattar det i princip alltid prat om personligt ledarskap, eller eget ledarskap. Alltså om hur man leder sig själv. För mig är det grunden i ledarskap. Först leder man sig själv sedan leder man andra. Men vad betyder det egentligen?

Personligt ledarskap handlar om att själv styra sitt eget liv, att inte låta andra styra. Att inte förvänta mig att någon annan tar ansvar för riktningen i mitt liv. Att veta vad jag vill med mitt liv. Att veta vad som är viktigt för mig, veta mina drivkrafter och sedan agera utifrån det. Och det är här det riktigt, riktigt intressanta i det hela tar fart. Att agera utifrån vad som är viktigt för mig!

För er som vet vem jag är, och kanske läst mina tidigare blogginlägg vet ni att jag också sedan länge är engagerad i ryggmärgsskadefrågor. I huvudsak situationen för ryggmärgsskadade i en del andra länder. Där är det väldigt klart vad personligt ledarskap är och specifikt vad skillnaden mellan att själv ta ansvar och agera eller att låta andra ta hand om en är. Det kan i vissa fall vara skillnaden mellan att leva eller dö. I de flesta fall mellan att ha ett bra och aktivt liv eller att leva i skymundan, kanske till och med på sjukhus eller institution.

Det är inget självklart att efter att ha drabbats av en ryggmärgsskada, som man i Botswana bryta mot normen att bli helt och hållet omhändertagen av sin fru. Eller att som ryggmärgsskadad kvinna i Namibia själv ta ansvar för sin rehabilitering istället för att förlita sig på en predikant och sin församlings böner. Det är inte självklart och verkligen inte enkelt. Det är otroligt starka krafter som kräver starka människor för att kunna bli självständiga igen. För den styrkan behövs klara bilder av vad du själv vill och vad som är viktigt på riktigt för dig. Framför allt behövs det tydliga handlingar för att nå de mål du satt upp.

Att jag faktiskt fått stå bredvid några av de personer som klarat av detta känns viktigt och stort. Att de personerna jag stått bredvid sedan stöttar och driver på andra på liknande sätt värmer.

Det som känns riktigt bra är att jag vet att alla människor har oanad styrka att utifrån det som är viktigt skapa och genomföra handlingar. Då menar jag inte att var och en måste ha den styrkan att göra allt helt själv, det är egentligen bara dumt. Ta stöd av de människor som finns runt omkring dig. Framför allt, ge stöd till de människor du kan.

//Pelle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *